Βριλήσσια & Βόρεια προάστια
Η ιστορία της περιοχής των Βριλησσίων ξεκινά το 1930. Τότε που κάποια γεωργική εταιρεία απαλλοτρίωσε και παραχώρησε με κλήρο κάποια οικόπεδα προς αποκατάσταση ακτημόνων προσφύγων καλλιεργητών. Εντάχθηκε στη διοικητική κοινότητα του Χαλανδρίου. Ο 1ος οικισμός δημιουργήθηκε στο Πάτημα το 1935, από Χαλανδραίους , Πειραιώτες και Αθηναίους. Καθώς το έδαφος των Βριλησσίων είναι πλούσιο σε ύδατα, το 1948 έγιναν στην περιοχή οι πρώτες προσπάθειες διάτρησης. Έτσι τα Βριλησσια προσέλκυσαν ακόμα περισσότερο κόσμο λόγω του υγιεινού κλίματος. Το όνομα της περιοχής αποφασίστηκε το 1949. Προέρχεται από το ιστορικό όνομα του Πεντελικού « Βριληττός».

Τα Βριλήσσια αρχικά αναπτύχθηκαν λοιπόν ως αγροτικός οικισμός. Οι πρώτοι κάτοικοι να καλλιεργούσαν στον αγρόκηπο που τους διανεμήθηκε τα αναγκαία αγαθά. Στα δυτικά της Λεωφόρου Πεντέλης εκτεινόταν η παραρεμάτια ζώνη, παρθένος τόπος φυσιολατρικής εξερεύνησης. Βόρεια της οδού Ολύμπου οριοθετήθηκε η βιοτεχνική και παραγωγική ζώνη έως την Αναπαύσεως. Εκεί συγκεντρώνονταν οι παραγωγικές χρήσεις για τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού. Στη ζώνη αυτή λειτουργούσαν για αρκετά χρόνια μονάδες παραγωγής ποιοτικών επίπλων, ρουχισμού, αλλά και αρκετά μαρμαράδικα. Βόρεια της Αναπαύσεως συγκεντρώνονταν νταμάρια. Ο λόγος ύπαρξης των μαρμαράδικων στα Βριλήσσια είναι το γεγονός ότι η βόρεια πλευρά της περιοχής συνόρευε με το δραστήριο σε εξορύξεις Πεντελικό Όρος. Πολλοί έμπειροι τεχνίτες από τα νησιά των Κυκλάδων εγκαταστάθηκαν μόνιμα και έτσι δημιουργείται ουσιαστικά ο πρώτος οικισμός.
Τα Βριλήσσια τη σύγχρονη εποχή
Στη δεκαετία του 1970, όταν γειτονικές περιοχές άρχισαν να οικοδομούνται με φρενήρεις ρυθμούς τα Βριλήσσια παρέμεναν μια ιδιαιτέρως απομακρυσμένη και αποκομμένη συγκοινωνιακά περιοχή. Φτάνοντας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το κέντρο της έως τότε κοινότητος καλυπτόταν κυρίως από εξοχικές κατοικίες και μονοκατοικίες. Το 1986 εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης τα Άνω Βριλήσσια και το 1999 το Πάτημα μεταξύ Ολύμπου και Αναπαύσεως. Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες άρχισαν να υποχωρούν και πολλοί μικρογαιοκτήμονες αξιοποίησαν τις εκτάσεις τους οι οποίες είχαν αρχίσει να αποκτούν απότομα αξία. Η κοινότητα, μαζί με τις γειτονικές της περιοχές, ενσωματώθηκε στο αθηναϊκό πολεοδομικό συγκρότημα και άρχισε να δέχεται εσωτερική μετανάστευση κατοίκων από την υπόλοιπη Αθήνα.
Σήμερα τα Βριλήσσια είναι μια περιοχή αρκετά ελκυστική λόγω τοποθεσίας και φυσικού κάλλους ειδικότερα προς την παραρεμάτια ζώνη. Έτσι αυξήθηκε η ανάγκη για μικρές επιχειρήσεις καθημερινών αναγκών οπότε και άνοιξαν πολλά καταστήματα τα οποία διοχετεύθηκαν κατά μήκους της Λεωφόρου Πεντέλης. Αν και θα δούμε μια σωστή προσχεδιασμένη δόμηση, τα Βριλήσσια με τη βελτίωση των υποδομών τους όπως αποχετευτικό, οργάνωση σχεδίου πόλεως, ύδρευση και υπηρεσίες, προσήλκυσαν μεγαλύτερα τμήματα πληθυσμού από την αττική και ελληνική περιφέρεια.
Αποφραξεις Βριλησσια
Μιας και αναφερθήκαμε στο αποχετευτικό σύστημα των Βριλησσίων θα πρέπει εδώ να τονίσουμε τη σπουδαιότητα της ομαλής λειτουργίας του. Είναι πολύ πιθανό με μια ξαφνική καταιγίδα να πλημμυρίσει το κομμάτι της ρεματιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν ατυχήματα και κυκλοφοριακή συμφόρεση στους γύρω δρόμους. Κάτι τέτοιο είναι σαφώς ανεπιθύμητο και επικίνδυνο για όλους μας.
Η Αποφράξεις Βριλησσίων επαγρυπνά και φροντίζει καθημερινά να συντηρούνται καθαρά τα φρεάτια και οι αποχετεύσεις στην περιοχή. Είναι η πλέον κατάλληλη για τη σωστή και ομαλή λειτουργία των αποχετευτικών αγωγών. Δραστηριοποιείται στο χώρο των αποφράξεων και των συντηρήσεων πάνω από 40 χρόνια.
Η Αποφράξεις Βριλήσσια εκσυγχρονίζεται χρόνο με το χρόνο και είναι πάντα εξοπλισμένη με τα καλύτερα μηχανήματα ενώ διαθέτει κάμερες υψηλής ευκρίνειας για επιθεώρηση και καταγραφή βλαβών. Το εξειδικευμένο της προσωπικό είναι πρόθυμο να εξυπηρετήσει 24 ώρες το 24ωρο με αξιοπιστία και συνέπεια οτιδήποτε αφορά σε απόφραξη, άντληση υδάτων και συντηρήσεις αποχετεύσεων. Αποφράξεις Βριλησσίων για κάθε χώρο, οικιακό, επαγγελματικό, δημόσιο ή ιδιωτικό και μπήκε το νερό στο αυλάκι!